Fragment F276

Als je met de auto naar Münster gaat en deze op de juiste plek parkeert waan je je al gauw in een wereld van mooie gevels met goudkleurige belettering en veel rijkdom. Kom je met de trein dan ziet de wereld van Münster er bij de eerste aanblik toch net even anders uit. De trein van Enschede naar Münster is oud, kraakt en ruikt naar een combinatie van tabak en oud tapijt. De route toont een schraal landschap met een aaneenschakeling van industrie en een kleine energiecentrale pal naast iemands tuin bij een van de tussengelegen stations. Bij de bestemming aangekomen ga je eerst aan de verkeerde kant van het station naar buiten om bij de tunnel te komen die, de goede kant op, naar het centrum leidt. Eerlijkheid gebied te vermelden dat dit een tijdelijke oplossing is, ze zijn het station aan het verbouwen en zijn heel druk bezig. Op weg naar de prachtige kerken, het gotische raadhuis, bijzondere pleinen, rijke winkelstraten en andere bezienswaardigheden zie ik vooral de andere kant. Verval, veel zwervers en bedelaars en, net voordat je het mooie centrum binnenloopt, veel kleine net-niet-winkeltjes die de straten een trieste aanblik geven. 

Omdat mijn eerste indruk toch de meeste indruk heeft gemaakt daarom een foto van de voetgangerstunnel, weer terug naar het station. Op naar Enschede…

De mooie plaatjes van Münster zijn overigens eenvoudig te googelen en zeker de moeite waard. Münster is een bijzonder stadje met bijzondere architectuur, waar je ook komt de geur van verse broodjes en ze serveren heerlijke cappuccino. Ik zal er dan ook vast nog wel een keer naar terug gaan. Münster, Deutschland 2017