Fragment F349

F349_2543_1_CompositieVfl.jpg

Compositie V

Als ik tijdens een kopje koffie in zomaar een gelegenheid om mij heen kijk zie ik een bijzondere wereld. Een wereld die ik wil vastleggen. Als fragmenten. Eigenlijk heb ik die koffie helemaal niet nodig om die wereld te zien. Licht creëert schaduw en geeft vorm aan de omgeving. Met of zonder koffie. De compositie hoeft niet in een keer duidelijk te zijn. Soms is een foto een vluchtige schets van een moment, een gedachte of gevoel. Later, bij thuiskomst maak ik daar het beeld van zoals ik het zag, eerder die dag. Veel mensen kijken anders. Meer horizontaal: een lijn die als de IJsel door de ruimte meandert en op een hoogte tussen maaiveld en dakgoot de verschillende gezichten met elkaar verbindt. Blikken, woorden, gedachten en verwachtingen worden uitgewisseld. Hierbinnen moet het gebeuren. Maar hoeveel mensen kijken net als ik, en zien, naast de horizontale wereld, ook de wereld er omheen?  Zien de constructie van een dak. Of het ontbreken van de systeemplafondplaten. De onafgewerkte stoffen bekleding langs de wand. De schaduw achter de vuilnisbak onder een stoel in een wachtruimte. Gezien de verbaasde en verwonderde blikken die ik krijg tijdens het fotograferen zijn dat er niet zo veel…

Meppel 2017