Fragment F350

Hersenspinsels #09

De oppervlaktespanning van water ontstaat doordat watermoleculen (H2O) elkaar sterk aantrekken. Bij deze aantrekking worden waterstofbruggen (H-bruggen) gevormd. De elektrische lading van waterdeeltjes is niet gelijk verdeeld, waardoor de positief geladen voorkant (H’s) van het ene molecuul sterk aan de negatief geladen achterkant (O) van het andere molecuul trekt. De oppervlaktespanning is zo sterk dat het insecten en kleine voorwerpen kan dragen die een grotere dichtheid hebben dan water en dus eigenlijk zouden moeten zinken. De oppervlaktespanning is afhankelijk van de aantrekkende kracht (cohesiekracht) van de moleculen onderling. Oppervlaktespanning is de kracht per meter.

Wanneer zeep wordt toegevoegd aan het water neemt de oppervlaktespanning sterk af, doordat er veel waterstofbruggen tussen watermoleculen worden verbroken. De staart van een zeepdeeltje wordt door water afgestoten (is hydrofoob), waardoor het deeltje aan de oppervlakte blijft. De verbindingen die zeepdeeltjes daar met watermoleculen vormen zijn veel zwakker dan de waterstofbruggen van de watermoleculen onderling. De oppervlaktespanning van een zeepoplossing is veel lager dan van zuiver water.

Mijn fixed mindset veroorzaakt een hoge oppervlaktespanning. Hierdoor ben ik regelmatig niet in staat ‘om’ te denken, een plan aan te passen. ‘Het is dit of niets’… Hoe meer iets niets lukt hoe hoger de spanning. Ook letterlijk, want het voelt dan alsof ik ingepakt wordt in plastic folie. Diep van binnen probeer ik dan uit alles macht de spanning weg te denken. Want wil juist wél proberen, aanpassen en, al is het anders dan in eerste instantie bedacht, resultaat boeken. Dat denken werkt uiteraard niet, want die zit juist vast en blokkeert het fysieke handelen, het werkelijke aanpassen. Want zeg nou zelf, wat komt vaker voor: een handeling die niet lukte of een mislukte gedachte… Misschien moet ik gewoon wat meer zeep eten… Wat impliceert dat ik al zeep eet… kijk nou eens: een mislukte gedachte!

Ergens in Nederland 2017

DP Photo Challenge  |  Atop

Eén opmerking over 'Fragment F350'

Reacties zijn gesloten.