Fragment F370

F370_2927_1flhkl

Compositie IX

Fantasie in D minor

Vandaag ben ik even in Frankrijk… Ik zit op een terras onder de Pont Alexandre III in Parijs en geniet voorzien van een kop verse muntthee van de zon. De zon is warm en zo vroeg in het voorjaar zeer aangenaam. Het brandt zelfs een beetje op mijn zwarte broek. Door de Parijse stadsruis heen hoor ik vogeltjes, trage bijen, het geluid van koffiekopjes, de voor mij onverstaanbare gesprekken op het terras en het geritsel van iets. Ik kijk achter mij en zie hoe de laatste overwinterde herfstblaadjes worden weggeblazen door de wind en al cirkelend in een hoek van het terras worden gedreven. In mijn ooghoek zie ik iets glinsteren en van de blaadjes in de hoek gaat mijn aandacht naar het water. De glinstering van de zon in het water van de Seine werkt hypnotiserend en is bijna melodieus. Het stel naast mij neemt nogal luidruchtig afscheid van elkaar en een scene uit de cursus conversatie frans ‘est présenté’.

Wat niet heel frans is, is de muziek die zich in mijn hoofd afspeelt. Steeds weer galmen de slotakkoorden van Mozarts Fantasie no 3 in D minor door mijn hoofd. Misschien toch iets te lang doorgegaan gisteravond. Na tien jaar Mozart-stilte heb ik dit stuk voor piano onlangs weer opgepakt en vrijwel dagelijks worstel ik mij door de notenbrij. Volgens zeggen heeft Mozart deze compositie nooit af kunnen maken, of anders is het laatste deel verloren gegaan. De laatste tien maten in de huidige uitvoering zijn in elk geval niet van Mozarts hand maar zijn naar alle waarschijnlijkheid bedacht door August Eberhard Müller. Terwijl ik de honing door mijn thee roer vraag ik mij af of Mozart ook in Frankrijk is geweest. Al was het maar in een fantasie. Ik zoek het eens op en stuit l snel op een artikel van de Volkskrant uit 2008. Er is een nog onbekend stuk van Mozart gevonden in een bibliotheek in Nantes. Het betreft een ruwe onvoltooide mis waarbij slechts een melodieschets leesbaar is. Aan het papiersoort is te zien dat het geschreven is in het laatste jaar voor zijn dood. De bibliotheek heeft het nog steeds in haar bezit. Hm, tijdens mijn volgende fantasie ga ik toch maar eens naar Nantes… Ergens tussen hier en nu 2017