Fragment T18

Notities uit een fibromyalgisch bestaan

Bindweefsels #01

Bindweefsel komt overal in het lichaam voor. Het bindweefsel bestaat uit cellen en vezels die buiten de cel liggen. Er zijn verschillende soorten bindweefsel. De cellen die nieuw gevormd worden, zijn nog algemene bindweefselcellen. Vervolgens past de cel zich aan door de mate van belasting. Dat kunnen vaste cellen zijn, die altijd op dezelfde plaats blijven, of zwerfcellen, die geen vaste plaats hebben in het vezelnetwerk. De cel ‘leert’ welk type weefsel er nodig is en past zich aan. En daarmee ontstaat het juiste type bindweefsel op de betreffende plaats.

Zo bestaan de vliezen die de spieren omhullen uit regelmatig dicht bindweefsel. De vezels zijn evenwijdig gerangschikt of in een kenmerkend patroon vervlochten.

Bij fibromyalgie is de aan- en afvoer van vloeistoffen in het bindweefsel verstoord. Met name het weefsel rond de spieren, maar ook wel op andere plaatsen, heeft hier last van. Hierdoor verkeren de omringende spieren en organen in een constante gespannen toestand. Het groeihormoon zorgt voor de heropbouw van deze weefsels. Dit hormoon komt tijdens de deltaslaap vrij en hersteld en bevorderd de groeiweefsels. Laten mensen met fibromyalgie nou alleen niet in staat zijn in de delta slaap te geraken. Dat komt dan weer door een abnormale productie van neurotransmitters die onder andere het slaappatroon beïnvloeden. Oh zucht…

Inkt op papier 7 x 7