publicaties

Bennie Wolbers | 25 september 2018

Drentse en Overijsselse beeldende kunstproject Indentitijd€ in oude Melkfabriek in Emmen

EMMEN – In de oude Melkfabriek in Kolderveen exposeren van t/m 13 oktober 2018 de masterclassdeelnemers van het Drentse en Overijsselse beeldende kunstproject Indentitijd??. De twintig kunstenaars laten het werk zien dat ze hebben gemaakt tussen april en september van dit jaar onder begeleiding van professionele kunstenaars.


Het resultaat is een tentoonstelling met foto’s, tekeningen, grafisch werk, schilderijen, conceptueel en ruimtelijk werk en installaties die speciaal voor de expositielocatie zijn gemaakt.


Exposanten uit Drenthe:
Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel), Maja Moorman (Exloo), Ria Penthum (Assen) en Rien Broekhuijsen (Mantinge).

Openingstijden en prijsuitreiking winnaars
Openingstijden: 23 september t/m 14 oktober, do-zo 13.00 – 17.00 uur
Bekendmaking winnaars Juryprijs en Publieksprijs: zondag 14 oktober 16.00 uur
Adres KiK: Kolderveen 26/26a, 7948 NJ Nijeveen
(foto’s Sijtze Veldema)

 

Meppeler courant | 13 september 2018

Kunstenaars exposeren in oude melkfabriek

Geplaatst op donderdag 13 september 2018 07:36

Kolderveen – In de oude Melkfabriek in Kolderveen exposeren van 22 september tot en met 13 oktober de masterclassdeelnemers van het Drentse en Overijsselse beeldende kunstproject Identitijd.

De twintig kunstenaars laten het werk zien dat ze hebben gemaakt tussen april en september van dit jaar onder begeleiding van gerenommeerde professionele kunstenaars. Het resultaat is een tentoonstelling met foto’s, tekeningen, grafisch werk, schilderijen, conceptueel en ruimtelijk werk en installaties die speciaal voor de expositielocatie zijn gemaakt.

Identitijd

Twintig kunstenaars, zowel veelbelovende amateurs als professionals, zijn vijf maanden lang door tien vooraanstaande kunstenaars (de boegbeelden) geïnspireerd en gecoacht om nieuwe kunstwerken te maken. Het resultaat van deze unieke begeleiding wordt getoond in de accommodatie van KiK in Kolderveen tijdens de eindtentoonstelling van Identitijd.

De unieke omstandigheden van de voormalige zuivelfabriek, worden voor deze expositie optimaal benut om de thematiek rond Identiteit en tijd te benadrukken. Wat of wie bepalen onze identiteit in deze tijd? Wat betekent het thema voor kunstenaars en speelt het een zichtbare rol in het werk?

Identitijd is een project van Stichting Beeldruimte en Stichting Kunst & Cultuur, die met het project kunstenaars willen inspireren, stimuleren, een podium willen bieden en de kwaliteit en beroepspraktijk van kunstenaars een impuls willen geven.

Eind vorig jaar startte het beeldende kunstproject Identitijd met Inspiratie- en Verdiepingsdagen en twee tentoonstellingen. Het thema Identitijd inspireerde 170 professionele en amateurkunstenaars. In twee exposities lieten zij samen 370 kunstwerken zien, waaruit de jury en het publiek twintig favoriete kunstenaars kozen. Zij werden uitgenodigd om deel te nemen aan een masterclasstraject.

De twintig masterclassdeelnemers maken nu kans op een Juryprijs en Publieksprijs. De Juryprijs wordt uitgereikt aan de twee kunstenaars die tijdens de masterclasses de meeste progressie hebben laten zien in kwaliteit en originaliteit. Zij worden beloond met een investering in hun beroepspraktijk. Gedurende de tentoonstelling kunnen bezoekers ook stemmen op hun favoriet. Ook deze kunstenaar ontvangt een prijs.

Exposanten uit Overijssel

Annet Vroom (Zwolle), Bert-René Brinkman (Dalfsen), Daniëlle Spoelman (Enschede), Gea Zieverink (Deventer), Gosia Kalisciak (Deventer), Harry Schomaker (Olst), Manon Leeflang (Losser), Nelleke Ponsteen (Kampen), Paola de Bruijn (Deventer) & Sigrid Spier (Zwolle) en Rob von Piekartz (Hengelo).

Exposanten uit Drenthe:

Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel), Maja Moorman (Exloo), Ria Penthum (Assen) en Rien Broekhuijsen (Mantinge). Masters / boegbeelden: Astrid van Loo, Gabriëlle Kroese, Jeanette Hoekstra, Nirdosh Petra van Heesbeen, Peter Veen, Ricardo Liong-A-Kong, Rudy Simon, Tamme de Boer, Tjibbe Hooghiemstra en Wia van Dijk.

Opening expositie: zaterdag 22 september 16.00 uur

Bekendmaking winnaars Juryprijs en Publieksprijs: zondag 14 oktober 16.00 uur Openingstijden: 23 september t/m 14 oktober 2018, do-zo 13.00 – 17.00 uur Adres KiK: Kolderveen 26/26a, 7948 NJ Nijeveen

 

 

de Westervelder | 12 september 2018

Kunstenaars tonen ‘Identitijd’

HAVELTELaura van Gaans uit Havelte en Annemarie Joosten uit Wapse exposeren samen met de andere masterclassdeelnemers van het Drentse en Overijsselse beeldende kunstproject Identitijd binnenkort in de oude Melkfabriek in Kolderveen.

De twintig kunstenaars laten van 22 september t/m 13 oktober het werk zien dat ze hebben gemaakt tussen april en september van dit jaar onder begeleiding van professionele kunstenaars. Het resultaat is een tentoonstelling met foto’s, tekeningen, grafisch werk, schilderijen, conceptueel en ruimtelijk werk en installaties die speciaal voor de expositielocatie zijn gemaakt.

Masterclasses Identitijd

Twintig kunstenaars, zowel veelbelovende amateurs als professionals, zijn vijf maanden lang door tien vooraanstaande kunstenaars geïnspireerd en gecoacht om nieuwe kunstwerken te maken. Het resultaat van deze unieke begeleiding wordt getoond in de accommodatie van KiK in Kolderveen tijdens de eindtentoonstelling van Identitijd.

De unieke omstandigheden van de voormalige zuivelfabriek worden voor deze expositie optimaal benut om de thematiek rond identiteit en tijd te benadrukken. Wat of wie bepalen onze identiteit in deze tijd? Wat betekent het thema voor kunstenaars en speelt het een zichtbare rol in het werk?

Identitijd is een project van Stichting Beeldruimte en Stichting Kunst & Cultuur, die met het project kunstenaars willen inspireren, stimuleren, een podium willen bieden en de kwaliteit en beroepspraktijk van kunstenaars een impuls willen geven.

Eind vorig jaar startte het beeldende kunstproject met Inspiratie- en Verdiepingsdagen en twee tentoonstellingen. Het thema Identitijd inspireerde 170 professionele en amateurkunstenaars. In twee exposities lieten zij samen 370 kunstwerken zien, waaruit de jury en het publiek twintig favoriete kunstenaars kozen. Zij werden uitgenodigd om deel te nemen aan het masterclasstraject.

Juryprijs en Publieksprijs

De twintig masterclassdeelnemers maken nu kans op een Juryprijs en Publieksprijs. De Juryprijs wordt uitgereikt aan de twee kunstenaars die tijdens de masterclasses de meeste progressie hebben laten zien in kwaliteit en originaliteit. Zij worden beloond met een investering in hun beroepspraktijk. Gedurende de tentoonstelling kunnen bezoekers ook stemmen op hun favoriet. De bekendmaking van de Juryprijs en Publieksprijs is op zondag 14 oktober 16.00 uur.

De exposanten uit Drenthe zijn: Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel), Maja Moorman (Exloo), Ria Penthum (Assen) en Rien Broekhuijsen (Mantinge). Uit Overijssel komen: Annet Vroom (Zwolle), Bert-René Brinkman (Dalfsen), Daniëlle Spoelman (Enschede), Gea Zieverink (Deventer), Gosia Kalisciak (Deventer), Harry Schomaker (Olst), Manon Leeflang (Losser), Nelleke Ponsteen (Kampen), Paola de Bruijn (Deventer) & Sigrid Spier (Zwolle) en Rob von Piekartz (Hengelo).

Openingstijden expositie: 23 september t/m 14 oktober, do-zo 13.00 – 17.00 uur. Adres: Kolderveen 26/26a in Nijeveen.

 

 

Winnaars masterclass Drenthe

Tien Drentse kunstenaars mogen de komende weken deelnemen aan een serie masterclasses in het kader van het beeldend kunstproject Identitijd.
De kunstenaars zijn zondag 8 april in CBK Emmen door een jury en het publiek geselecteerd uit 110 deelnemers.
Naast coachings en workshops werken de geselecteerde deelnemers, met tien kunstenaars die in Overijssel zijn geselecteerd, aan een nieuwe expositie die in september te zien is.

De negen winnaars geselecteerd door de jury zijn:
Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel),
Maja Moorman (Exloo), Ria Penthum (Assen).
De publieksprijs is gewonnen door Jans Katerbarg (Emmen). Jans heeft zijn plaats afgestaan aan de nummer twee van het Publiek; Rien Broekhuijsen.

 

Het gezinsblad | 12 april 2018

Dit zijn de winnaars van de masterclasses Identitijd

ASSENTien Drentse kunstenaars mogen de komende weken deelnemen aan een serie masterclassesin het kader van het beeldend kunstproject Identitijd.

De kunstenaars zijn zondag 8 april in CBK Emmen door een jury en het publiek geselecteerd uit 110 deelnemers. Naast coachings en workshops werken de geselecteerde deelnemers, met tien kunstenaars die in Overijssel zijn geselecteerd, aan een nieuwe expositie die in september te zien is. Het talentontwikkelings- project Identitijd is een initiatief van Stichting Beeldruimte en Stichting Kunst & Cultuur.

De negen winnaars geselecteerd door de jury zijn Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel), Maja Moorman (Exloo) en Ria Penthum (Assen).

De publieksprijs is gewonnen door Jans Katerbarg uit Emmen. Zijn kunstwerk van hout kreeg de meeste stemmen van het publiek. De jury, bestaande uit Tjibbe Hooghiemstra, Wia van Dijk, Gabrielle Kroese, Nirdosh van Heesbeen en Peter Veen, bekeek in totaal 224 twee- en driedimensionale kunstwerken in de tentoonstelling Identitijd. De leden kozen uiteindelijk voor negen werken, waarvan zij menen dat de kunstenaars van deze werken de meeste kans hebben om zich verder te ontwikkelen.

K&C organiseerde in februari en maart voor de vierde keer een tentoonstelling waar zowel professionele als amateurkunstenaars via open inschrijving anoniem hun werk konden tentoonstellen. Thema was identiteit versus tijd; Identitijd dus. Alle kunstenaars op zoek naar een podium en feedback op hun werk konden hier aan deelnemen. Het leverde een mix op van klassieke en moderne kunst, van beelden tot schilderijen en installaties. Alle kunstenaars konden deelnemen aan een Verdiepingsdag waarin ze ook hun werk konden bespreken met professionele kunstenaars.

 

Krant van Midden-Drenthe | 12 september 2018

Marijke van der Meij en Henja Kerkhof winnen masterclasses

Orvelte/Nieuw-Balinge – Tien Drentse kunstenaars mogen de komende weken deelnemen aan een serie masterclasses in het kader van het beeldend kunstproject Identitijd. Onder hen Marijke van der Meij uit Orvelte en Henja Kerkhof uit Nieuw-Balinge.

De kunstenaars zijn zondag 8 april in CBK Emmen door een jury en het publiek geselecteerd uit 110 deelnemers. Naast coachings en workshops werken de geselecteerde deelnemers, met tien kunstenaars die in Overijssel zijn geselecteerd, aan een nieuwe expositie die in september te zien is.

De negen winnaars geselecteerd door de jury zijn Egbert Jan Brink (Zuidlaren), Laura van Gaans (Havelte), Harma Heun (Assen), Marijke van der Meij (Orvelte), Annemarie Joosten (Wapse), Henja Kerkhof (Nieuw-Balinge), Hendrik Klunder (Meppel), Maja Moorman (Exloo) en Ria Penthum (Assen).

De publieksprijs is gewonnen door Jans Katerbarg uit Emmen. Zijn kunstwerk van hout kreeg de meeste stemmen van het publiek.

Henja Kerkhof (33) uit Nieuw-Balinge is verrast over deze prijs: ‘Ik stond achteraan de zaal nog wat rond te neuzen bij de kunstwerken en toen hoorde ik plots mijn naam. Ik was de eerste die naar voren werd geroepen om mijn prijs in ontvangst te nemen.’

In 2012 ontving deze kunstenares ook al een prijs, een nominatie jong beeldend talent van Drenthe met het groot schilderij “Drentse grond” van 2 meter, gemaakt in Hollandscheveld. Henja Kerkhof (33) exposeert in binnen- en buitenland en heeft haar atelier in Nieuw-Balinge. Afgelopen zomer was er een grote solo tentoonstelling in de grote kerk van Emmen, waar haar grote werken te zien waren. Op www.henja.nl zijn meer werken te zien en bij de huisartsenpraktijk Hollandscheveld is een doorlopende tentoonstelling van haar werk te bewonderen.

 

 

Dagblad van het Noorden | 8 april 2018

Jans Katerbarg uit Emmen publiekswinnaar kunstconcours ‘Identitijd’

B881084013Z.1_20180408181728_000+GCCSIG6A.1-0

Jans Katerbarg uit Emmen is uitgeroepen tot publiekswinnaar van het kunstconcours ‘Identitijd’, zondag in het Centrum Beeldende Kunst in Emmen.

Katerbarg verzamelde de meeste stemmen tijdens een overzichtstentoonstelling met anoniem werk van beeldend kunstenaars uit Drenthe. De voorkeur van het publiek ging uit naar een houtkunstwerk van zijn hand. Normaliter maakt Katerbarg figuratieve schilderijen. Zijn prijs bestaat er uit dat hij een masterclass mag volgen.

Negen juryprijzen

Tijdens de slotdag werden tevens negen juryprijzen uitgereikt. Deze gingen naar H. Klunder, Henja Kerkhof, Marijke van der Meij, Ria Penthum, Maja Moorman, Harma Heun, Annemarie Joosten, Laura van Gaans en Egbert Jan Brink. Ook zij mogen deze zomer een masterclass volgen, eindigend met een slottentoonstelling in KIK, de kunstruimte in Kolderveen.

Het was de vierde keer dat op iniatief van K&C een dergelijk kunstconcours werd gehouden; net als vorig jaar was er ook een variant in Overijssel. In Drenthe deden honderd kunstenaars mee. De tentoonstelling in Emmen werd door 2300 mensen bezocht.

Naast expositiemogelijkheden kregen deelnemers tijdens zogeheten verdiepingsdagen een leertraject aangeboden. Volgende week volgt voor hen nog een congres over identiteit in Zwolle met sprekers als Franca Treur, Sunny Bergman en Ted van Lieshout.

dagblad van het noorden | 8 april 2018